Primitivo: Wino o intensywnym smaku i bogatych aromatach

Uroda

Primitivo – Vinos de Tahal

Primitivo to rodzaj wina czerwonego, pochodzącego głównie z południa Włoch, a konkretniej z regionu Apulia. Nazwa pochodzi od słowa „primo”, czyli pierwszy, ponieważ winogrona primitivo z reguły dojrzewają bardzo wcześnie. Charakteryzuje się mocną strukturą, wysoką zawartością alkoholu (ok. 14-16%) oraz intensywnymi aromatami.

Historia powstania

Nazwa „Primitivo” wskazuje na bardzo wczesne zbioru winogron, a odnosi się ona właśnie do okresu, gdy winogrona primitivo należące do niej były jednymi z pierwszych zbieranych w rejonie Puglia (włoska nazwa Apulii) w południowej części Włoch. Region ten słynął już od wielu wieków z produkcji wina, a primitivo stało się jednym z jego najważniejszych produktów, szczególnie na początku XX wieku, gdy zaczęło się mówić o renesansie winiarstwa we Włoszech.

Cechy i smak

Primitivo to wino, które wyróżnia się bardzo intensywnym smakiem i bogatymi aromatami. Charakteryzuje się ono także dużą mocą, więc warto uważać, ile wypijamy. Wino primitivo zwykle jest dosyć ciemne, z rubinowym kolorem, a słodycz i alko… pojawiające się w smaku powodują, że trzeba zachować umiar podczas jego spożywania. Primitivo można łączyć z wieloma potrawami, w tym z mięsem, ale też z serami.

Regiony, w których uprawiane są winogrona

Uprawianie winogron primitivo rozciąga się głównie na południu Włoch, gdzie to wino ma swoje „stolice” – stolicy to oznacza, że w tych miejscach produkuje się najwięcej i najlepsze gatunki wina. Najważniejsze regiony to: Salento, Taranto, Brindisi, Bari.

Jak podawać?

Primitivo najlepiej podać z temperaturze pokojowej, tj. około 18-20°C. Po otworzeniu butelki warto pozwolić winu odpocząć przez kilka godzin, najlepiej w dekanterze. Dzięki takiemu przechowywaniu smak oraz aromat wina będą mieli szansę ustabilizować się i zyskać na jeszcze większe głębi.

Podsumowanie

Primitivo – to wyjątkowe wino o bogatych aromatach, intensywnym smaku i dużym potencjale alkoholowym. Należy jednak liczyć się z tym, że jego moc sprawia, iż musimy pić ostrożnie i z umiarem. Dobre primitivo można degustować w przyjemny sposób przez cały wieczór, delektując się jego pełnym smakiem i subtelnie złożonym smakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *