Kalafior to najlepsze warzywo do przygotowania ciasta na pizzę, jest tak zdrowe, że nie wymaga pieczenia. Kalafior jest pełen witaminy K i żelaza, więc jest zalecany również dla kobiet w ciąży.
Istnieją dwie odmiany kalafiora, które możesz wykorzystać do przygotowania skórki do pizzy: biała i fioletowa. Biały kalafior jest mniej włóknisty i ma bardziej miękką teksturę.
Fioletowy kalafior jest najbardziej odżywczą odmianą, jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy A i C, błonnik, foliany, wapń i żelazo. Ponadto ma wyższą zawartość witaminy K i magnezu niż inne warzywa.
Składniki do wykonania kalafiorowej skórki do pizzy:
– 1 duży floret kalafiora
– 1 filiżanka startego parmezanu
– 2 filiżanki włoskiej bułki tartej
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka czosnku w proszku
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– ½ filiżanki sera mozzarella
– ½ filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella
Sposób przygotowania:
– Dokładnie umyj floret kalafiora i pokrój go w cienkie rundy.
– Zetrzyj parmezan i wymieszaj razem w misce ser, bułkę tartą i sól.
– Weź plastry kalafiora do miski, dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj składniki razem.
– Przełóż masę kalafiorową do blachy do pieczenia.
– Posypać kalafior proszkiem czosnkowym i docisnąć mieszankę, aby była równa.
– Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
– Piecz kalafior przez 10 minut, a następnie dodaj na wierzch ser mozzarella.
– Zapiekaj go przez kolejne 10 minut, a następnie podawaj.
Wnioski:
Pizza jest jedną z najbardziej lubianych potraw przez ludzi, a teraz możesz mieć to pyszne i zdrowe danie w swojej kuchni. Mam nadzieję, że spodoba Ci się ten przepis na pizzę z kalafiora i nie zapomnij podzielić się nim ze swoimi przyjaciółmi.