Przepis na pizzę z kalafiora w wersji twist

Dieta

Kalafior to najlepsze warzywo do przygotowania ciasta na pizzę, jest tak zdrowe, że nie wymaga pieczenia. Kalafior jest pełen witaminy K i żelaza, więc jest zalecany również dla kobiet w ciąży.

Istnieją dwie odmiany kalafiora, które możesz wykorzystać do przygotowania skórki do pizzy: biała i fioletowa. Biały kalafior jest mniej włóknisty i ma bardziej miękką teksturę.

Fioletowy kalafior jest najbardziej odżywczą odmianą, jest bogaty w przeciwutleniacze, witaminy A i C, błonnik, foliany, wapń i żelazo. Ponadto ma wyższą zawartość witaminy K i magnezu niż inne warzywa.

Składniki do wykonania kalafiorowej skórki do pizzy:

– 1 duży floret kalafiora

– 1 filiżanka startego parmezanu

– 2 filiżanki włoskiej bułki tartej

– 1 łyżka soli

– 1 łyżka czosnku w proszku

– 1 łyżka oliwy z oliwek

– ½ filiżanki sera mozzarella

– ½ filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella

Sposób przygotowania:

– Dokładnie umyj floret kalafiora i pokrój go w cienkie rundy.

– Zetrzyj parmezan i wymieszaj razem w misce ser, bułkę tartą i sól.

– Weź plastry kalafiora do miski, dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj składniki razem.

– Przełóż masę kalafiorową do blachy do pieczenia.

– Posypać kalafior proszkiem czosnkowym i docisnąć mieszankę, aby była równa.

– Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.

– Piecz kalafior przez 10 minut, a następnie dodaj na wierzch ser mozzarella.

– Zapiekaj go przez kolejne 10 minut, a następnie podawaj.

Wnioski:

Pizza jest jedną z najbardziej lubianych potraw przez ludzi, a teraz możesz mieć to pyszne i zdrowe danie w swojej kuchni. Mam nadzieję, że spodoba Ci się ten przepis na pizzę z kalafiora i nie zapomnij podzielić się nim ze swoimi przyjaciółmi.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *